Dlaczego zaleca się doustną suplementację witamin D3 i K2?
Niedobory witamin w diecie są bardzo powszechne. Badania dowodzą, że w dietach kobiet i mężczyzn we wszystkich grupach wieku, zawartość witaminy D3 i K2 jest zbyt niska w odniesieniu do obowiązujących norm. Niewystarczające stężenie tych witamin w organizmie ma już spora część populacji. Złe nawyki żywieniowe, niska jakość spożywanych produktów i niedostateczna ekspozycja na słońce sprawiają, że do organizmu nie zostaje dostarczona ich odpowiednia ilość. Witamina D3 dostarczana jest poprzez ekspozycję skóry na promienie słoneczne. Jednak w strefie geograficznej w jakiej leży Polska jest to znacznie utrudnione. Witamina K2 dostarczana jest do organizmu poprzez produkty powstające w procesie fermentacji (kefiry, jogurty, sery, ogórki kiszone, kapusta kiszona, natto), mięso i inne produkty odzwierzęce. Warunkiem koniecznym jest to, aby zwierzęta karmione były trawą – obecnie zwierzęta hodowlane karmione są paszą, dlatego też produkty z nich wytwarzane zawierają znikome ilości witaminy K2. Dlatego też zaleca się doustną suplementację witamin, w tym witamin D3 i K2. Należy pamiętać, że według ekspertów zalecana dawka dziennego spożycia witaminy D3 to 2000 UI, czyli 50 µg, a witaminy K2 to 75 µg.