O witaminie K
Nazwa witaminy K pochodzi od niemieckiego „koagulation”, co oznacza krzepnięcie krwi i podkreśla jej przeciwkrwotoczne właściwości. To obok witamin A, D i E związek rozpuszczalny w tłuszczach. Z przewodu pokarmowego witamina K ulega wchłanianiu w obecności kwasów żółciowych. Podobnie jak inne lipidy dostaje się do krwi krążącej w tzw. chylomikronach za pośrednictwem naczyń limfatycznych. Początkowo magazynowana jest w wątrobie, a następnie trafia do kości, mózgu, serca i trzustki.
Postaci witaminy K
Witaminą K określamy grupę związków chemicznych będących poliizoprenoidowymi pochodnymi naftochinonu . Związki o tej strukturze mogą zawierać filochinon (witamina K1) oraz menachinon (witamina K2). Wśród nich wyróżniamy szereg pochodnych opisywanych skrótem „MK”. Najlepiej przebadane menachinony to MK-4, MK-7 oraz MK-9. Związki te występują w niektórych produktach spożywczych i są dostępne w suplementach diety. Filochinon (K1) jest syntetyzowany ze spożywanych przez nas roślin. Menachinon (K2) to natomiast substancja pochodzenie zwierzęcego i wytwarzana przez mikroorganizmy flory bakteryjnej występujące w przewodzie pokarmowym. Charakteryzuje ją najwyższa aktywność biologiczna.